Створена Українська Автокефальна Православна Церква (1921)

11 жовтня 1921 - 103 років тому

Перший митрополит УАПЦ Василь (Липківський)

Перший митрополит УАПЦ Василь (Липківський)

Восени, 11 жовтня 1921 року, в Софії Київській міста Києва, на Першому Всеукраїнському Церковному Православному Соборі було створено незалежну від російської православної церкви Українську Автокефальну Православну Церкву (скорочено УАПЦ). Трьома основними принципами Української Автокефальної Православної Церкви були проголошені українізація, соборноправність і автокефалію.

Українізацію сприймали все, ким було визнано право на життя української мови, обрядів і звичаїв, пісні та української культури загалом. Соборноправність, тобто участь у вирішенні справ Церкви всіх вірних через своїх представників на Соборах і автокефалія, тобто повна незалежність Української Православної Церкви від будь-якої чужої церковної влади імпонували всім, хто вів боротьбу з комуністично-більшовицької диктатурою.

Протягом перших місяців після Першого Всеукраїнського Церковного Православного Собору 1921 Київ перебував у стані духовного піднесення. Щодня у Святій Софії відбувалися Служби Божі, проходили виступи проповідників, проводилися посвячення нових священиків. За два місяці було присвячено понад 200 священиків і приблизно стільки ж дияконів. Вже наприкінці 1926 року Українська Автокефальна Православна Церква мала у своєму складі 32 єпископа, понад 3000 священиків і близько 6 мільйонів вірних.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.