Президія Верховної Ради СРСР ухвалила указ про заснування ордена Богдана Хмельницького I, II і III ступеня (1943)

10 жовтня 1943 - 81 років тому

Орден Богдана Хмельницького

Орден Богдана Хмельницького

10 жовтня 1943, під час Великої Вітчизняної війни, Президією Верховної Ради СРСР був прийнятий указ щодо заснування ордена Богдана Хмельницького I, II і III ступеня. Цей орден був створений спеціально для того, щоб нагороджувати бійців і командирів Військово-морського флоту і Червоної армії, партизанів і керівників партизанських загонів, які в боротьбі з фашистськими окупантами особливо відзначилися.

Від інших полководницьких орденів Радянського Союзу орден Богдана Хмельницького відрізнявся тим, що їм можна було нагороджувати всі чини флоту і армії, а також найбільш активних учасників партизанського руху, навіть рядових.

Розробку ескізів ордена Богдана Хмельницького проводили в Москві. Кращими проектами, які були відібрані для остаточного рішення, були визнані проекти таких художників України, як Олександр Пащенко, Валентин Литвиненко і Михайло Дерегус. Серед них був обраний проект Олександра Пащенка, який, залишившись практично без змін, був переданий на Московський монетний двір для того, щоб втілитися у виробництво.

Взагалі за час існування ордену Богдана Хмельницького, цим орденом I ступеня нагороджений було 323 осіб. Орденом II ступеня близько 2400, орденом III ступеня було скоєно 5700 нагороджень.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.