У Львові засновано греко-католицька Богословська академія (1928)

9 жовтня 1928 - 96 років тому

Греко-католицька Богословська академія

Греко-католицька Богословська академія

Восени, 9 жовтня 1928 року, у місті Львові була заснована греко-католицька Богословська академія. Ініціатива заснування академії належала митрополиту Андрею Шептицькому, який став потім її єпископом і предстоятелем. Першим ректором греко-католицької Богословської академії став митрополит і архієпископ Йосип Сліпий.

Академія об’єднала навколо себе провідні кола інтелігенції із Західної України, що дозволило їй відразу ж стати центром філософських і богословських наук. У тодішній Польщі греко-католицька Богословська академія була єдиним українським вищим навчальним закладом. Вже через 10 років після свого заснування академія значно розширилася: з’явилися нові кафедри і факультети, відкрилася бібліотека, видавнича справа значно розвинулося, а склад професорів був збільшений до 40 осіб. Наприкінці 1931 року в греко-католицької Богословської академії був створений музей, головою якого став доктор Михайло Драган.

З самого початку свого існування академія прагнула до впровадження східних перспектив, проведення інкультурації богослов’я, незважаючи на те, що в Католицькій Церкві кордону для подібних ініціатив були досить вузькими аж до 2 Ватиканського Собору включно.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.