Укладено Хотинський світ (1621)

9 жовтня 1621 - 403 років тому

Хотинська фортеця

Хотинська фортеця

9 жовтня 1621, в місті Хотині, який розташований на правому березі Дніпра, відбулося підписання мирного договору між Османською імперією та Річчю Посполитою, згідно з яким Річ Посполита брала на себе зобов’язання не давати своїм козакам нападати на турецькі і татарські володіння, а Туреччина зобов’язувалася утримувати своїх васалів від нападів на територію Речі Посполитої.

Цій події передувала Хотинська битва, яка проходила під стінами Хотинської фортеці восени 1621, у вересні на початку жовтня. Ця битва назавжди прославила українського гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного та його запорізьких козаків і одночасно в історії Османської імперії стала поворотним подією. За весь час, що тривала Хотинська битва, польсько-литовсько-козацької армією велікoго гетьмана літовскoго Яна Кароля Ходкевича, чисельність якої перевищувала 35000 осіб та Запорозьким військом гетьмана Петра Конашевича-Сагайдачного, чисельністю в 40 000 козаків, були відбиті численні атаки татарсько-турецької-армії загальною чисельністю в 200 000 воїнів. Завдяки успішним діям козаків і вмілим маневрам польських військ, сили турецької армії стали поступово слабшати. Осману II не залишалося нічого іншого, як укласти Хотинський мир.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.