Харківська міська публічна бібліотека прийняла перших відвідувачів (1886)

8 жовтня 1886 - 138 років тому

Харківська міська публічна бібліотека

Харківська міська публічна бібліотека

Восени, 8 жовтня 1886 року, Харківська міська публічна бібліотека прийняла своїх перших відвідувачів. Підстава бібліотеки належало А. А. Гурському, професорам О. І. Кирпичникова, М. Ф. Сумцова і іншим. Зміст бібліотеки було можливо завдяки пожертвам та платі читачів за користування літературою різної спрямованості.

У самий перший рік свого існування на Миколаївській площі (сьогодні носить назву площі Конституції) в трикімнатному флігелі обслуговування читачів здійснювалося завдяки роботі п’яти службовців. На той час у фонді бібліотеки налічувалося 1700 різноманітних примірників видань. Почав виходити друкований каталог під назвою «Перший каталог Харківської громадської бібліотеки» (Х., 1886. - 89с.). Видання таких каталогів тривало до 1913 року. З роками в бібліотеці відкривалися нові розділи, а її фонд стрімко ріс. У 1922 році бібліотека отримала ім’я відомого письменника з Росії В. Г. Короленка.

Зараз Харківська державна наукова бібліотека імені Володимира Короленка є другою за величиною свого кнігофонда в Україні після бібліотеки імені Вернадського в столиці України, місті Києві. Постійно діють 12 читальних залів, які вміщають 524 читача.

Щороку до бібліотеки імені Короленка надходить понад 70 тисяч найрізноманітніших документів (газет, книг, журналів, електронних документів і баз даних на електронних носіях тощо).

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.