У Переяслав-Хмельницькому відкрито монумент на честь 300-річчя возз’єднання України з Росією (1961)

8 жовтня 1961 - 63 років тому

Монумент на честь 300-річчя возз’єднання України з Росією

Монумент на честь 300-річчя возз’єднання України з Росією

Восени, 8 жовтня 1961, в місті обласного значення, який знаходиться на сході Київської області, Переяслав-Хмельницькому, було відкрито монумент на честь 300-річчя возз’єднання України з Росією. На площі Богдана Хмельницького було встановлено цей пам’ятник.

Авторами цього монумента є заслужений архітектор УРСР, український скульптор і архітектор Василь Георгійович Гнєздилов, заслужений діяч мистецтв УРСР, український скульптор СРСР Василь Павлович Вінайкін, український скульптор Павло Федосійович Кальницький, видатні і талановиті скульптори В. Клоков і В. В. Гречаник.

Як відомо, возз’єднання Росії з Україною відбулося в результаті Переяславської Ради. Переяславська рада проходила в 1954 році в місті Переяславі (який на сьогоднішній день носить назву Переяслав-Хмельницький). Ця рада скликав видатний державний, політичний, військовий діяч і гетьман нашої держави України Богдан Хмельницький спеціально для того, щоб вирішити питання щодо взаємовідносин між Московською державою і Військом Запорізьким. У результаті Переяславської ради між царським і гетьманським урядами було укладено воєнно-політичний союз між Московією та Україною.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.