Козацько-селянське військо під керівництвом Богдана Хмельницького розпочало облогу Львова (1648)

6 жовтня 1648 - 376 років тому

Богдан Хмельницький

Богдан Хмельницький

6 жовтня 1648 козацько-селянським військом з видатним гетьманом України Богданом Хмельницьким на чолі була розпочата облога міста Львова.

Під час свого переможного походу повстанською армією здійснювалося просування на захід. Коли на початку жовтня загонами Максима Кривоноса була захоплена фортеця на високому пагорбі Високий Замок, верхівкою міста Львова були розпочаті переговори, тому що вони чудово розуміли безвихідне становище тієї ситуації, в якій опинилися.

Гетьманом Богданом Хмельницьким були висунуті певні вимоги до міської влади і польському командуванню визнати свою капітуляцію і видати козакам Олександра Конецпольського, Ярема Вишневецького та інших, з якими у козаків були свої рахунки вони були їхніми давніми ворогами.

Однак, коли гетьман дізнався про таємний втечу ворогів в Замості, їм був відданий наказ про припинення облоги. Богдан Хмельницький дочекався викупу для сплати ординцям і відправився в Замості.

Коли начальник гарнізону дізнався про те, що повстанські війська вже близько, він віддав наказ про те, щоб спалити передмістя. За таких обставин облога Замостя могла сильно затягнутися. Тому, коли Хмельницький підійшов до Замостя, відразу ж міської влади було висунуто пропозицію оплатити викуп. Але коли було отримано відмову, віддав наказ брати Замостя штурмом. Три штурму виявилися невдалими. Але потім, коли Хмельницький віддав наказ ущільнити облогу, міська влада пішла на переговори, після чого гетьманом був отриманий викуп і знята облога міста.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.