У Києві створено Українську Національну Раду (1941)

5 жовтня 1941 - 83 років тому

Андрій Мельник

Андрій Мельник

Восени, 5 жовтня 1941 року, в столиці нашої країни-місті Києві, під керівництвом Андрія Мельника, з ініціативи ОУН на Установчих Зборах було створено Українську Національну Раду. Українська Національна Рада (скорочена назва УНС) був політично-громадським центром. Очолив її Микола Величковський. Осип Бойдуник та В. Дубина стали секретарями УНС. Були також утворені обласні відділи Української Національної Ради.

В кінці 1941 року, 17 листопада, Українська Національна Рада був заборонений гітлерівським райхскомісаріатів України, який взяв під арешт керівництво місцевих філій УНС. Після цього до 1943 році він продовжив своє існування вже підпільно. Паралельно з УНС в місті Києві існував також і Українська Національна Рада у місті Львові, головою якого був Андрій Левицький.

Навесні, в 1944 році, 29 квітня, представниками колишнього Сейм Карпатської України разом з Львівським УНС було утворено Всеукраїнський Національний Рада (скорочена назва ВІДДІЛУ) під головуванням Миколи Величковського, заступниками якого стали А. Штефан і митрополит Андрій Шептицький.

Восени 1944 року ВОНС разом з Української Головної Визвольної Ради намагалися створити загальну платформу, але це прагнення не мало успіху вже в 1946 році в еміграції діяльність Всеукраїнської Національної Ради була припинена.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.