У Львові створена Російсько-Українська Радикальна Партія (1890)

4 жовтня 1890 - 134 років тому

Іван Франко

Іван Франко

Восени, 4 жовтня 1890 р. у Львові відбулося підстава Російсько-Української Радикальної Партії (скорочено РУРП) першої політичної партії нашої держави України. РУРП зросла з радикально налаштованих молодіжних угруповань та гуртків, які під впливом Михайла Драгоманова в кінці 1870-х рр. з'явилися в Галичині.

Ініціаторами заснування Російсько-Української Радикальної Партії були такі видатні діячі, як Іван Франко, Євген Левицький, Михайло Павлик, Кирило Трильовський, Северин Данилович, В'ячеслав Будзиновський та ін.

Крім того факту, що РУРП була першою політичною партією України, вона ще й стала першою українською партією, яка діяла за європейським зразком. У неї було реєстроване членство, масова організація і власна програма. Основою цієї програми став науковий та етичний соціалізм, який базувався на кооперативній і демократичної базі, соборність усіх земель України і людську гідність для всіх.

Головною метою створення Російсько-Української Радикальної Партії було пробудити свідомість мас і перетворити їх у велику політичну силу, яка б мала можливість вимагати від австрійських властей врахування її вимог. РУРП прагнула поєднати захист національних прав народу України з відстоюванням інтересів українських селян, які проживали в Галичині.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.