Початок масових вбивств у Бабиному Яру (1941)

29 вересня 1941 - 83 років тому

Бабин Яр

Бабин Яр

Кінець осені у м. Києві ознаменувався початком масових розстрілів 29 вересня 1941 Всього було вбито близько 60 тис. євреїв, а також мирних жителів і військовополонених. Вбивства були вчинені як військами німецьких окупантів, так і українськими колабораціоністами. З Бабиного Яру змогли врятуватися тільки 29 осіб.

Напередодні 29 вересня, 27 і 28 числа, нацистським урядом був відданий наказ про те, що 29 вересня всі євреї міста мають прибути о 8 годині ранку в призначене місце, взявши з собою цінні речі і документи. У тому випадку, якщо цей наказ був би не виконаний, передбачався розстріл. Разом з тим одночасно поширювалася дезінформація з допомогою кербудів і двірників про те, що нацисти нібито мають намір провести перепис населення єврейської нації і переселити їх у безпечні місця.

Дорослі чоловіки єврейської національності були призвані в армію на службу, отже серед прибулих на місце можна було побачити в основному старих, дітей і жінок. Були серед тих, хто прийшов також люди, що представляють інші народності і національності.

За пропускний пункт, який був поміщений в самому кінці вулиці, відводили по 30-40 чоловік по черзі. Там їм віддавали наказ роздягатися і здавати речі, після чого гнали палицями у вузькі проходи, які перебували на краю яру, глибина якого складала близько 20-25 метрів. На протилежному боці стояв кулеметник, який безперервно розстрілював кожного, хто підходив до краю яру. Убиті тут же складалися рядами. Коли один ряд заповнювався трупами, його тут же покривав наступний.

Сьогодні в пам’ять про цю жахливу трагедію на території Бабиного Яру і його околиць встановлено безліч меморіальних пам’ятників.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.