Києво-Печерська лавра отримала статус музею (1926)

29 вересня 1926 - 98 років тому

Києво-Печерська лавра

Києво-Печерська лавра

Успенська Києво-Печерська лавра є однією з самих великих українських православних святинь, визначною пам’яткою архітектури та історії, а також чинним монастирем зі статусом лаври православної церкви України Московського патріархату. Також Києво-Печерська лавра належить до 7 Чудесам України.

Підстава Києво-Печерської лаври припало на 1051. Саме тоді вона була створена як печерний монастир. Києво-Печерська лавра на Русі завжди була православним центром. Вона занесена до Світової спадщини ЮНЕСКО.

Наприкінці осені, 29 вересня 1926 року, було прийнято постанову, за якою відтепер Києво-Печерській лаврі було надано значення державного історико-культурного заповідника і вона була перетворена у Всеукраїнський музейний городок. Тепер всю територію, яка належала Києво-Печерській Лаврі в межах її стін було оголошено державним історико-культурним заповідником. Разом з цим було також виділено кошти на ремонт, реставрацію та наукові роботи. У цей час на території Лаври був створений цілий ряд музеїв, які мали дуже різні напрямки.

На сьогоднішній день на території Верхньої Києво-Печерської лаври працює «Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник». У 1996 році ним був отриманий статус національного.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.