У Києві почалися вибухи замінованих радянськими диверсантами будинків 1941

24 вересня 1941 - 83 років тому

Остов будинку Гінзбурга

Остов будинку Гінзбурга

Будинок Гінзбурга був створений у місті Києві у 1910-1912 роках. У ті роки це був найвищий хмарочос Російської імперії і перший хмарочос України, який складався з 12 поверхів і був заввишки 67,5 метрів.

За кілька днів до того, як місто Київ окупували німці, підрозділи НКВС разом з радянськими інженерними частинами 37-ї армії в режимі секретності почали широкомасштабне мінування Києва. За досить невеликий проміжок часу міни вже були закладені в адміністративних будівлях, електростанціях, мостах через Дніпро, залізничних коліях і деяких з великих житлових будівель. У числі таких будинків був і будинок Гінзбурга, в підвал до якого вибухівку енкаведисти принесли під прикриттям, нібито перезахоранівая архіви.

На п’ятий день після початку окупації міста Києва німцями, 24 вересня 1941 року, пізно ввечері, почалися вибухи замінованих будинків на Хрещатику та сусідніх вулицях. У той день серед зруйнованих будинків був і будинок Гінзбурга, який, вибухнувши, поховав під своїми руїнами не тільки німецьких загарбників, а й звичайних мирних жителів міста. Від колишнього хмарочоса залишився тільки кістяк. Повністю знищений будинок Гінзбурга було на початку 1950-х років саме тоді остаточно розібрали фундамент будівлі.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.