Звільнення Полтави (1943)

23 вересня 1943 - 81 років тому

Звільнення Полтави

Звільнення Полтави

Під час окупації місто Полтаву німці зробили штабним центром для групи армій під назвою «Південь». Це перетворило місто на руїни: фашисти знищили всі 83 підприємства Полтави, каналізацію, електростанцію, театри, медичні та навчальні заклади, бібліотеки, 2/3 всього житлового фонду і це ще не повний список руйнувань, які завдали німці місту. Закатовано і розстріляно було 18200 жителів Полтави, з них 5087 дітей. До Німеччини було вивезено 20800 людей.

Незважаючи на такі жахливі втрати, полтавці все одно продовжували вести боротьбу проти окупантів. Так, в місті діяло п’ять підпільних груп, метою яких була боротьба проти фашистських загарбників. Наприклад, робочими паровозоремонтного заводу були зірвані всі спроби німців з налагодження ремонту паровозів для своїх власних потреб.

Восени 23 вересня 1943 року народження, місто Полтава був звільнений від нацистів Радянськими військами. У цьому ж році почалося активне відродження міста: була налагоджена робота одного з цехів паровозоремонтного заводу, в 7 шкіл було завезено 12 тисяч підручників і 4 тисячі художніх і наукових книг, після чого була відновлено навчання для більш ніж 10 тисяч учнів. Почалися також заняття в сільськогосподарському, педагогічному та інженерів сільськогосподарського будівництва інститутах.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.