Радянські війська зайняли Львів (1939)

22 вересня 1939 - 85 років тому

Населення вітає Радянську Армію. Львів. Жовтень 1939

Населення вітає Радянську Армію. Львів. Жовтень 1939

22 вересня 1939 Радянські війська увійшли в місто Львів, взявши таким чином територію Західної України під контроль Червоної армії. У радянський полон потрапило дуже велика кількість польських військовослужбовців. Їх доля склалася трагічно цілих 15 тисяч польських офіцерів розстріляли під містом Харковом, а також під Смоленськом у Катинському лісі в 1940 році. У цей час переважною більшістю західноукраїнського населення Червона армія була зустрінута з надією та ентузіазмом. Це було пояснено тим, що радянською офіційною пропагандою перетин польсько-радянського кордону пояснювалося прагненням всіляко запобігти окупації цього краю німцями, створивши при цьому всі умови для возз’єднання народу України, який був змушений протягом двадцяти років проживати по різних сторонах кордону після радянсько-польської війни , яка відбувалася в 1920 році.

Така пропаганда з боку Радянського Союзу, звичайно, мала певний психологічний ефект на західних українців. Вони споконвіку мали прагнення об’єднатися з Східної України, сподіваючись, що разом вони подолають усі перешкоди на шляху відвоювання волі для українського народу.

Для того, щоб узаконити радянський режим в Західній Україні, проведені були вибори у Народні збори. Вже до кінця жовтня 1939 Народними зборами була прийнята Декларація про возз’єднання в складі СРСР Західної України з радянською Україною.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.