Введено обов'язкове вивчення української мови в школах (1920)

21 вересня 1920 - 104 років тому

Документи про українізацію

Документи про українізацію

На початку 20 століття, після відновлення української державності у 1917 році, українську літературну мову почав бурхливий розвиток. Якщо до цього його всіляко пригноблювали і забороняли, то тепер уряд робив усе можливе для його відродження. Так, українською мовою почали друкувати як художню, так і науково-публіцистичну літературу, газети, журнали та ін Всіляко підтримувалися українська духовність і культура. Українська мова поступово почав входити в абсолютно всі сфери суспільного життя. Він став знаряддям культури, науки і освіти.

Не залишався без розгляду питання про українську шкільній системі освіти. Ще в січні 1919 року був створений Народний комісаріат освіти Української РСР і було введено обов'язкову початкову освіту для дітей шкільного віку, а вже в березні 1920 року в столиці СРСР місті Харкові відбулася перша всеукраїнська нарада з освіти. На нараді було затверджено система освіти Радянської України. 21 вересня 1920 Радою Народних Комісарів України було введено обов'язкове вивчення української мови в школах з неукраїнською мовою навчання.

Подальші кроки з українізації також мали досить дієвий характер. Радою Народних Комісарів України було створено нормативно-правове підґрунтя для правового введення української мови в УСРР.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.