Німецькі війська увійшли в Київ (1941)

19 вересня 1941 - 83 років тому

Німці в Києві

Німці в Києві

19 вересня 1941 2-а танкова група вермахту з’єдналася в районі Лохвиці з частинами 1-ї танкової групи, в результаті чого німецькі війська увійшли в місто Київ.

Окупаційні ворожі війська давно прагнули взяти Київ. Їм хотілося, щоб це сталося «відразу», однак, оборона наших військ була потужна і неприступна. Лише до середини вересня 1941 року, коли гітлерівці обрали тактику наступу на Київ у напрямку Конотоп-Ніжин, а також з боку Полтавщини, ворожі плани поступово стали втілюватися в життя: радянські війська Південно-Західного фронту опинилися в оточенні.

Ситуація на далеких підступах до міста Києва ставала все складніше з кожним днем. На Півдні від Києва фашистські війська в районі міста Кременчука навели переправи через Дніпро, одночасно розширивши при цьому на лівому березі плацдарм. Потім зайняли містечко Остер, а трохи пізніше Бахмач і Ніжин. Подальший наступ німецьких військ вироблялося з Кременчуцького плацдарму. Потім фашистські війська перерізали залізничну магістраль Київ Полтава Харків, після чого, 15 вересня 1941 року, кільце оточення радянських військ разом з командуванням Південно-Західного фронту в районі Лохвиці замкнулося. Але навіть перебуваючи в таких складних умовах, війська СРСР продовжували вести відчайдушну боротьбу за місто.

17 вересня Верховним Головнокомандуванням, враховуючи ту складну ситуацію, в якій опинилася смуга Південно-Західного фронту, був дозволений виведення військ з міста. 18 вересня війська були остаточно виведені, що дозволило 19 вересня німецьким військам увійти до міста.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.