Острів Хортиця оголошений державним заповідником (1965)

18 вересня 1965 - 59 років тому

Острів Хортиця

Острів Хортиця

18 вересня 1965 найдавніший український острів Хортиця в місті Запоріжжя був оголошений державним історико-культурної заповідної зоною.

Острів Хортиця є заслужено найбільшим островом на Дніпрі. Розташовується він трохи нижче Дніпрогесу, в районі м. Запоріжжя. Хортиця справедливо визнана унікальним у своєму роді природним та історичним комплексом, завдяки чому острів є одним з 7 чудес нашої країни України.

На Хортиці ми можемо побачити неймовірне кількість рідкісних реліктових видів рослин, які тільки тут і збереглися, але раніше, в далекі часи, росли по всій території нашої держави. Всього флора острова налічує близько тисячі видів найрізноманітніших вищих рослин. Крім того, на Хортиці стикаються між собою дуже різні природні зони: заплавні луки, хвойні і дубові ліси, різнотравно-ковилові степи. Особливі мікрокліматичні умови, які були утворені завдяки могутній річці і рослини острови мають суттєві відмінності від материкових.

Острів Хортиця мав багате й насичене подіями історичне минуле. Величезну роль у боротьбі запорізьких козаків проти поляків і татар зіграв саме цей острів. І сьогодні у Хортиці ми можемо помітити велику кількість назв, які так чи інакше пов’язані з колишнім перебуванням там запорізьких козаків, наприклад: Совутина скеля, Січові ворота, Козача могила, урочище Сагайдачного та інші.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.