На Запорізькому заводі «Комунар» випущений перший український комбайн (1929)

18 вересня 1929 - 95 років тому

Українські комбайни

Українські комбайни

18 вересня 1929 на Запорізькому заводі «Комунар» був випущений перший український зернозбиральний комбайн. Випуск комбайна був здійснений завдяки праці колективу з п’ятнадцяти молодих інженерів, очолюваних професором Андрієм Аверьяновічем Василенко. Утворений цей колектив був за розпорядженням наркома важкого машинобудування.

Професор Андрій Аверьяновіч Василенко був українським ученим в галузях сільськогосподарського машинобудування та сільськогосподарської (землеробської) механіки, академіком Академії наук УРСР, доктором сільськогосподарських та технічних наук, а також лауреатом Державної премії Радянського союзу.

Вже до початку 1930 року завод «Комунар» було виготовлено вже 10 комбайнів, а до кінця 1930 року було випущених вже 347 комбайнів. З часом потужності заводу зросли ще в кілька разів всього до початку війни заводом було виготовлено 96 тисяч комбайнів.

Завдяки тому, що було налагоджено власне виробництво комбайнів і вже не був потрібний експорт комбайнів з США, вже до 1935 року в зернових радгоспах зернозбиральними комбайнами забиралося 97,1% всіх площ. При цьому, пересування по полю відбувалося за допомогою трактора «Сталінець» ЧТЗ і тракторів ХТЗ і СТЗ.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.