Професор Михайло Максимович призначений ректором Київського університету св. Володимира (1834)

17 вересня 1834 - 190 років тому

Михайло Максимович

Михайло Максимович

17 вересня 1834 український професор Михайло Олександрович Максимович був затверджений на посаді ректора Київського Імператорського університету святого Володимира. На цій посаді він пропрацював до 1835 року.

Професор російської словесності Михайло Максимович був дуже цікавою, всебічно розвиненою особистістю. Він відомий усім як учений-енциклопедист, етнограф, філолог, поет, історик і ботанік.

Підстава Київського університету відбулося завдяки наказом російського імператора Миколи Першого. Цей університет в місті Києві став другим за рахунком українським навчальним закладом після Імператорського університету в місті Харкові.

27 липня 1834 Київським університетом були прийняті 62 перших студента. Спочатку був тільки один факультет філософський, на якому було два відділення: фізико-математичне та історико-філологічне, але вже досить скоро почали відкриватися нові факультети. У 1835 році почав працювати юридичний факультет, а в 1847 факультет медицини. Філософський факультет також згодом розділився на два відокремлених факультету. З таким укладом університет св. Володимира функціонував до 1917 року.

Після Жовтневої революції університет багаторазово перейменовували, з’єднували з іншими університетами і змінювали керівництво. Але в 1939 році цьому навчальному закладу було присвоєно ім’я Тараса Григоровича Шевченка, яке Київський університет носить і сьогодні.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.