На Західній Україні створена Національно-демократична партія (1899)

16 вересня 1899 - 125 років тому

Юліан Романчук

Юліан Романчук

16 вересня 1899 на Західній Україні була створена Українська Національно-демократична партія (скорочено УНДП). На кінець 19 століття початок 20 УНДП була провідною партією на Галичині.

Утворена Українська Національно-демократична партія була в результаті того, що були з’єднані два досить важливі політичні напрямки члени Народної ради народники і національно-радикальне крило Русько-української радикальної партії. Ініціатива заснування УНДП належала таким видатним діячам того часу, як Михайло Грушевський, Теодор Савойка, Євген Левицький, Теофіл Окуневський, Іван Франко, В’ячеслав Будзиновський, Володимир Охримович. Вищим органом партії був Народний Комітет, головою якого був Юліан Романчук.

У програмі партії містилися вимоги про те, щоб демократизувати політичне життя в Австро-Угорщині. Це означало, що мали використовуватися легальні парламентські засоби. Крім того, УНДП ставила серед своїх вимог повну рівноправність польського та українського населення на Галичині, а також створення українського коронного краю. Українська Національно-демократична партія також дуже прагнула ввести прогресивний податок і захистити інтереси селян (був запропонований план, за яким передбачалося викупити великі земельні володіння і наділити селян землею).

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.