Верховна Рада України скасувала рішення Севастопольської міськради про російський статус міста (1994)

15 вересня 1994 - 30 років тому

Севастополь

Севастополь

Кримську область ще в 1954 році указом Президії Верховної Ради СРСР передали в УРСР з РРФСР. Передача Криму в указі була пояснена територіальною близькістю до України, культурними зв’язками, спільністю економіки, і приурочена була до трьохсотріччя возз’єднання України і Росії.

На сьогоднішній день поточний статус міста Севастополя в якості однієї з частин нашої країни все час оскаржується кримськими і севастопольськими політичними рухами. Гасла цих рухів спрямовані на повернення Криму в цілому і, зокрема, Севастополя, до складу Росії. Таку ж позицію відстоюються і поруч діячів і політичних сил Російської Федерації. Вони ще з середини 1990-х років надають фінансову, організаційну, і політичну підтримку самому Севастополю і його російським національним організаціям.

9 липня 1993 Верховною Радою РФ було ухвалено постанову, яка декларувала російський федеральний статус Севастополя. Комітетові ЗС РФ була доручена підготовка проекту закону про закріплення статусу Севастополя в російській Конституції. Однак, закон не прийняли.

23 серпня 1994 Севастопольською міською радою народних депутатів було прийнято рішення про Російський статус міста. Незабаром вони направили відповідне прохання до керівних органів України та Росії. Однак, 15 вересня 1994 Верховною Радою України це рішення було скасовано.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.