Почав свою діяльність Харківський акціонерний земельний банк (1871)

14 вересня 1871 - 153 років тому

Харківський акціонерний земельний банк

Харківський акціонерний земельний банк

14 вересня 1871 була розпочата діяльність першого в російській частині України банку Харківського акціонерного земельного банку (у Галичині перші банки виникли в 17 столітті наприклад, вірменський банк Mons Pius у Львові). Відкрито цей банк був на підставі затвердженого указу від 4 травня 1871. Метою заснування земельного банку в місті Харкові було надання у містах домовласникам, а в повітах землевласникам порівняно недорогого кредиту.

Харківський акціонерний земельний банк з усіх інших акціонерних банків, час створення яких також припало на другу половину 19-го століття, можна абсолютно заслужено і по праву поставити на перше місце. Саме він був першим з 10-ти інших Земельних акціонерних банків всієї Росії з часу заснування та установи. Зразком для наслідування для всіх інших банків подібного типу став статут цього банку-першопрохідця. На той час послугами Харківського акціонерного земельного банку користувалося 18 губерній.

Засновниками банку в українській першій столиці були Бактіш А. О., Вернадський І. В, Алчевський А. К., Колокольцев Г. Д. і Добринін О. Н. Знаменитому професору Вернадському І. В. та купцеві-промисловцеві Алчевському А. До . належала ініціатива заснування цього банку. Саме ними за зразком і подобою статуту, який діяв у Земському Банку Херсонської губернії, був підготовлений проект статуту земельної акціонерного банку міста Харкова.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.