Письменник М. Гоголь після року паломництва в святі землі оселився в Москві (1849)

13 вересня 1849 - 175 років тому

Микола Васильович Гоголь

Микола Васильович Гоголь

13 вересня 1849 великий український письменник Микола Васильович Гоголь після року паломництва в святі землі оселився в Москві.

У 1847 році Гоголем опанувало дуже сильне релігійне почуття: він відчував, що не може продовжувати писати до тих пір, поки не вчинить свого давнього наміру поклонитися Святому Гробу Господньому. Рухомий такими думками, драматург наприкінці 1847 року рушив до Неаполя, звідки вже в початку 1848 р. відплив до Палестини, після до Константинополя, до Одеси, і, нарешті, до Москви.

Саме перебування Миколи Васильовича Гоголя в Єрусалимі не зробило очікуваного їм впливу. Вже пізніше знаменитий письменник з жалем говорив про те, що станом свого серця він ніколи в житті не був настільки мало задоволений, окрім як в Єрусалимі та після його відвідин. Щодо вражень від Палестини, то їх драматург висловив не інакше, як «сонні». Перебуваючи в Назареті, Гоголя одного разу застиг дощ, і письменник подумав, що він зараз знаходиться на станції на рідній землі.

Повернувшись зі святих земель на батьківщину, Микола Васильович Гоголь кінець весни і літо 1849 провів у своєї матері в селі, а після, восени, у вересні, переїхав до міста Москви.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.