У Києві демонтували монумент на честь Великої Жовтневої соціалістичної революції (1991)

12 вересня 1991 - 33 років тому

Монумент на честь Великої Жовтневої соціалістичної революції

Монумент на честь Великої Жовтневої соціалістичної революції

12 вересня 1991 в місті Києві на площі Незалежності відбувся демонтаж пам’ятника на честь Жовтневої революції.

Монумент Великої Жовтневої соціалістичної революції був споруджений на честь учасників Жовтневої революції 1917 року. Пам’ятник відкритий був 22 жовтня 1977, на честь 60-річчя Жовтневої революції. Авторство цієї скульптури належало В. І. Зноба, І. С. Зноба, В. З. Бородай, архітектора О. І. Малиновському і М. М. Скібіцька.

Представляв собою монумент гранітний п’єдестал з 4 бронзовими фігурами, висотою 5,25 метрів кожна: матрос, солдатів, працівниця і озброєний робітник. Над ними височіла фігура В. І. Леніна, висотою 8,9 метрів, виготовлена ??з червоного граніту.

У радянський час саме біля цього пам’ятника проходили важливі урочисті події і покладалися квіти. Але в 1991 році після того, як Україна стала незалежною, площа Жовтневої революції нарекли іншою назвою площею Незалежності, а стосовно монумента Великої Жовтневої революції було прийнято рішення про його знесення. 12 вересня 1991 пам’ятник демонтували. У жовтні того ж року перевезли 84 гранітних блоки колишнього пам’ятника у двір Музею історії Києва. У жовтні 1998 року їх передали АТ «Укрреставрація» для використання повторно.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.