Урочисте відкриття Київського політехнічного інституту (1898)

12 вересня 1898 - 126 років тому

Київський політехнічний інститут

Київський політехнічний інститут

12 вересня (31 серпня за старим стилем) 1898 року в Києві відбулося урочисте відкриття нового освітнього закладу під офіційною назвою Київського політехнічного інституту імператора Олександра II.

На той час КПІ (скорочення від Київський політехнічний інститут) мав чотири відділення: хімічний факультет (на який набрали 63 студенти), механічний факультет (на це відділення з метою отримати освіту прийшли 109 студентів), інженерний факультет (тут був набраний 101 студент) і факультет сільського господарства (сюди прийшли навчатися 87 студентів).

Науково-методична допомога в період становлення і самого заснування цього інституту була надана великими вченими, справжніми корифеями світової науки: К. А. Тімірязєва, Н. Е. Жуковським, Д. І. Менделєєвим та іншими.

Д. І. Менделєєв в 1903 році прийняв на себе керівництво Державною екзаменаційною комісією КПІ, ставши її першим головою.

За проектом відомого архітектора професора Ієроніма Севаст’янович Кітнера відбувалося будівництво корпусів Київського політехнічного інституту. Під час будівництва йому на зміну прийшов архітектор Олександр Васильович Кобелєв, який до того моменту вже був викладачем інституту.

В даний час Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут» є найбільшим з усіх українських університетів, одним з найбільших в Європі, а також найбільшим технічним університетом країн СНД і Європи.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.