Створено державний український хор імені Г. Верьовки (1943)

11 вересня 1943 - 81 років тому

Хор імені Г. Верьовки

Хор імені Г. Верьовки

11 вересня 1943 Радою Народних Комісарів УРСР Постановою № 246 був створений академічний український державний хор ім. Г. Верьовки.

Г. Г. Верьовка був першим організатором і керівником колективу і його ім’я хор носить ще з 1965 року.

У 1965 році хором був здобутий статус заслуженого, а в 1997 році йому було присвоєно звання національного.

Загальна кількість складу хору імені Г. Верьовки було 134 виконавця. З них 34 артиста оркестру, 84 хористи і 16 балетних артистів. Очолювали колектив Григорій Верьовка зі своєю дружиною Елеонорою Ськріпчинський. За час їх головування в хорі був сформований спосіб відкритої, адекватно-народної співочої манери. З 1965 року колектив очолив Анатолій Авдієвський, при керівництві якого було створено величезну кількість блискучих найцікавіших програм, насичених українськими народними колядками, щедрівками і просто піснями, а також вперше в народний хор введені академічні жіночі голоси, завдяки чому стало можливим значне розширення діапазону виконавських можливостей хору . Анатолій Авдієвський очолює хор і в даний час.

На сьогоднішній день репертуар Національного заслуженого українського академічного народного хору України ім. Г. Г. Верьовки є дуже різноманітним. Хором виконуються як фольклорні та етнічні пісні, так і класичні обробки а-капела та пісні композиторів сучасності. Але незмінним залишається збереження глибоко народних і реалістичних традицій.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.