Київський військовий льотчик Петро Нестеров уперше в світі зробив «мертву петлю» (1913)

9 вересня 1913 - 111 років тому

Петро Нестеров

Петро Нестеров

9 вересня 1913 о 18 годині 10 хвилин київський військовий льотчик Петро Миколайович Нестеров уперше в світі зробив на літаку «мертву петлю» одну з фігур вищого пілотажу, відому ще і як «петля Нестерова». Виконання цього маневру проходило на очах великої кількості глядачів на висоті 600 метрів в небі над містом Києвом над Сирецьким військовим аеродромом на новенькому літаку «НьюпорIV», який був виготовлений на московському заводі «Дукс». Потужність двигуна цього літака була слабкий всього лише 70 к.с.

На той час це була справжня сенсація, яка викликала бурхливі емоції і розголос по всьому світу. Всі ЗМІ одночасно друкували інформацію про Петра Нестерова і його «мертвої петлі». Дуже скоро після виконання цього маневру, Нестеровим було отримано підвищення в офіцерському званні до штабс-капітана. Пізніше, в 1914 році, за виконання «мертвої петлі» та інші розробки, Нестерова нагородили золотою медаллю Київського Товариства повітроплавання і від Київського міського керівництва, від імені міста, Нестеров отримав пам’ятний золотий жетон, з яким більше не розлучався ніколи.

«Мертва петля» це замкнута петля у вертикальній площині. На той час виконання Петром Миколайовичем Нестеровим такого маневру стало початком нової ери вищого пілотажу, що послужило справжнім проривом в авіації того часу. Ця фігура вищого пілотажу і на сьогоднішній день є однією з базових фігур у аеробатіке сучасності.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.