Створено Київський авіаційний завод (1920)

9 вересня 1920 - 104 років тому

Київський авіаційний завод

Київський авіаційний завод

Створення Київського авіаційного заводу під назвою Державний авіаційний завод № 12 (ГАЗ-12) відбулося 9 вересня 1920. Відповідальним за основу цього заводу була Рада Воєнної Промисловості № 15178.

Базою для створення Київського авіаційного заводу послужили окремі невеликі майстерні. На початку війни завод знаходився на вулиці Гарматній. Його головним організатором і першим директором став Вікторин Флавіанович Бобрів, видатний професор.

Завод проектувався з метою ремонту літаків, виготовлених за кордоном, які були на озброєнні. Але потім, вже в 1925 році, Київським авіаційним заводом було розпочато серійне виробництво власних літаків. Розробку і будівництво самого першого чотиримісного пасажирського літака під назвою К-1 було проведено під чуйним управлінням висококласного конструктора Костянтина Олексійовича Калініна.

У важкі роки ВВВ, 25 червня 1941 року, завод грунтовно розбомбили фашистські загарбники. Після того, як 6 листопада 1943 року Київ було нарешті звільнено від загарбницьких військ, на заводі почали ремонтувати літаки По-2 і збирати Як-9 і Як-3. У період відродження після війни завод почав стрімко рости і розвиватися. Їм було випущено величезну кількість різноманітних літаків.

Все по темі: ,

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.