Почалося будівництво Олександрівського форштадта (1770)

6 вересня 1770 - 254 років тому

Олександрівськ

Олександрівськ

6 вересня 1770 почалося будівництво Олександрівського форштадта, з якого згодом виросло місто Олександрівськ (тепер це сучасне місто Запоріжжя).

Олександрівська фортеця була закладена в 1770 році, в якості стратегічного об’єкта Дніпровської лінії. Дніпровська лінія була системою різноманітних прикордонних укріплень, які були побудовані спеціально для охорони кордонів Півдня Російської імперії від безлічі набігів татар і турків. У 1775 році будівництво Олександрівської фортеці завершилося.

Разом з фортецею, біля неї будувався і так званий «форштадт» (його назва сходить до німецького слова «форштадт», що перекладається як «передмістя»). Спочатку в нього заселявся персонал, який обслуговував Олександрівську фортецю, каторжники, відставні солдати і селяни-будівельники. Але з завершення будівництва в 1775 році фортеці і вона сама, і форштадт, стали пунктами зупинок для направляються в Крим російських військ. Вже в 1785 році Олександрівським форштадтом був отриманий статус посаду поселення міського типу, а також було отримано право на відкриття міських закладів та установ. У 1806 році цим поселенням міського типу був отриманий статус повітового міста, який отримав назву Олександрівськ.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.