Вийшов Указ Президії Верховної Ради СРСР про надання допомоги районам з татарським населенням (1967)

5 вересня 1967 - 57 років тому

Кримські татари

Кримські татари

5 вересня 1967 вийшов Указ «Про громадян татарської національності, які раніше проживали в Криму» Президії ВР Радянського Союзу, в якому говорилося про скасування рішень 1944, які містили огульні звинувачення на адресу громадян татарської національності, які проживають в Криму. Даним Указом доручалося надання сприяння і допомоги районам з татарським населенням. Однак, прийняття керівництвом країни такого Указу було скоєно під великим тиском багатотисячних мітингів, демонстрацій і протестів, що проводяться кримськими татарами.

Даним Указом була визнана необгрунтованість огульних звинувачень на адресу кримських татар, були відновлені їх конституційні права і зняті всі звинувачення сталінських часів. Однак, все одно татари не були реабілітовані повністю. Відтепер кримськотатарському народу було дозволено розселення по території всього СРСР, але одночасно було прийнято безліч заходів, які повинні були не допустити татар на свою Батьківщину, до Криму. Зокрема, проживання кримскотатрскіх сімей повинно було бути приведене у відповідність до чинного законодавства про працевлаштування і паспортний режим.

Однак, незважаючи на це, сотні сімей кримських татар робили спроби самостійно повернутися до Криму. Але через те що у них була відсутня прописка і через паспортного режиму, дуже небагато змогли повернутися додому. У 1968 році в Криму повернулися 168 сімей, в 1968 році всього 33 сім’ї, і в 1970 році 1625 сімей.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.