У боротьбі за київський престол князь Святополк убив брата Гліба (1015)

5 вересня 1015 - 1009 років тому

Князі Гліб і Борис

Князі Гліб і Борис

5 вересня 1015 у боротьбі за київський престол князь Святополк Володимирович (Святополк I Окаянний) вбив свого рідного брата Гліба Володимировича.

Гліб був одним з найбільш улюблених синів великого князя київського Володимира Святославича (який також відомий як Володимир Святий Володимир Великий та Володимир I). Батько поставив Гліба князем муромським з 1013.

Святополк у 1015 р. викликав Гліба до Києва, ніби до батька, який дуже сильно захворів. Але насправді в той час Володимир Великий помер, а Святополком без особливої праці був зайнятий київський престол. До смерті батька він перебував в ув'язненні, причиною чого, швидше за все, були плани Володимира щодо того, щоб заповісти престол у Києві іншому своєму синові Борису. Але коли Володимир помер, Святополк скористався нагодою, зайнявши престол, і тепер йому треба було позбутися конкурентів. Спочатку, 24 липня, на річці Альті він убив Бориса, а потім, 5 вересня, і Гліба, якого перехопили посланці Святополка на річці Смядині під Смоленськом і вбили.

Перед своєю смертю, вже біля Смоленську, Глібом від його брата Ярослава було отримано повідомлення, в якому говорилося про те, що батька вже немає серед живих, а Святополк захопив столицю і вбив Бориса, а тепер збирається вбити його, князя Гліба. Дізнавшись про це, Гліб почав молитися за упокій брата і батька. Саме в цей момент і відшукали його люди Святополка з єдиним наміром вбити. Отроки, які супроводжували Гліба, мали намір захистити князя, але він не дав їм цього зробити і продовжував молитися.

В 1071 Гліб і Борис були канонізовані російською церквою. Вони стали одними з перших російських святих.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.