Створена організація закарпатської молоді - Українська Національна Оборона (1938)

4 вересня 1938 - 86 років тому

Бійці «Карпатської Січі»

Бійці «Карпатської Січі»

4 вересня 1938 була заснована Українська Національна Оборона (скорочено УНО). Ця напіввійськова організація закарпатської молоді була створена завдяки ініціативі члена УНО. Головою Української Національної Оборони спочатку був Василь Івановчик, а пізніше Степан Росоха, який був політичним діячем, видавцем і журналістом Закарпаття.

У листопада 1938 року Українська Національна Оборона трансформувалася в Організацію Народної Оборони «Карпатська Січ» (скорочено ОНОКС). 9 листопада 1938 в Хусткого, відбулися установчі збори Організації Народної Оборони «Карпатська Січ», на яких відбулося прийняття Статуту організації.

Серед складу головної команди ОНОКС були командант Дмитро Климпуш, а також його заступник Іван Роман і штаб організації в Хусткого. Місцеві Січі з окремих сіл були об’єднані в районні команди, а вони, у свою чергу, підлягали командам округів. Усього таких округів було 10: Великоберезнянський, хустський, Перечинський, волоський, Тячівський, севлюжскій, Іршавський, Рахівський, Середнянський, і свалявський. Ці команди проводили політичну і військову виучку (всього їх було кілька тисяч членів). Також енергійна робота була заснована жіночої рефентурой жіночих Січей і гарнізонами Січі.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.