Затверджено новий український правопис (1928)

4 вересня 1928 - 96 років тому

«Скрипниківської» правопис

«Скрипниківської» правопис

4 вересня 1928 Рада Народних Комісарів УРСР своєю постановою затвердив новий український правопис («скрипниківської» або «харківське»), яке діяло до 1933 р. З часом, 31 березня 1929 року, «скрипниківської» правопис було прийнято Українською академією наук, а 29 Травень 1929 Науковим товариством імені Шевченка у Львові.

«Скрипниківської» правопис (від прізвища тодішнього Народного комісара освіти, Миколи Скрипника) було затверджено на Всеукраїнській конференції правопису. Вона проходила в столиці УРСР того часу, в місті Харкові (саме тому правопис ще називають «харківським»). Участь у цій конференції брали українські вчені з усіх регіонів, і це було дуже важливо, в першу чергу для дотримання двох головних письмових традицій галицької (західноукраїнської) і наддніпрянської (велікоукраінской). Харківське правопис було прийнято демократичним шляхом голосування і з 1929 року поширено на всі видавництва і школи УРСР, які з цього часу повинні були його дотримуватися.

У 1933 році норми «скрипниківського» правопису були визнані націоналістичними, і перероблені, наблизившись до російських. На сьогоднішній день деякі норми харківського правопису повернуті (наприклад, буква «г»).

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.