Введена національна українська валюта гривня (1996)

1 вересня 1996 - 28 років тому

Українські гривні

Українські гривні

1 вересня 1996 в Україні була введена українська національна валюта гривня.

Актом проголошення незалежності нашої держави України була відкрита дорога для введення повноцінної української національної валюти. Саме гривня повинна була стати такою валютою. Щодо назви валюти, то воно було вирішено без усіляких коливань, згідно з традиціями як періоду визвольних змагань 1917-1920 рр.., Так і часів Київської Русі. Для розмінної монети були запропоновані в якості назви «різана» або «сотий», але перевага була віддана більш звичного для народу нашої держави назвою «копійка».

25 серпня 1996 Президентом України Леонідом Даниловичем Кучмою було оголошено Указ «Про грошову реформу в Україні». Указ також був надрукований у всіх ЗМІ. Відповідно до нього, грошова реформа в Україні повинна була проводитися протягом 15 днів з 2 по 16 вересня 1996 У цей проміжок часу було дозволено користуватися обома грошовими одиницями: як новими гривнями, так і старими карбованцями. Карбованці були поступово вилучені з вільного обороту, і вже після 16 вересня 1996 єдиною законною державною валютою України стала гривня, а всі види платежів карбованцями були припинені.

Введення гривні національної валюти став знаменною подією для України, адже національні гроші є невід’ємним атрибутом державності.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.