Румунія оголосила війну Австро-Угорщини (1916)

27 серпня 1916 - 108 років тому

Територія Румунії в часи Першої світової війни

Територія Румунії в часи Першої світової війни

Під час Першої світової війни позиція Румунії спочатку була нейтральною, але пізніше, під впливом успішних перемог російської армії, вона перейшла на бік Антанти. 17 серпня 1916 чотири держави Антанти і Румунія уклали договір, за яким Румунія брала на себе зобов’язання про оголошення війни Австро-Угорщини. Натомість Румунії були обіцяні Банат, частину Буковини і Трансільванія.

Вже через 10 днів, 27 серпня 1919 року, Румунією була оголошена війна Австро-Угорщини. Спочатку війська Румунії досягли успіху, проте потім вони випробували ряд поразок у Трансільванії і Добруджі і дуже швидко, вже до кінця року, румунська армія зазнала поразки і була розбита, незважаючи на свої переваги за чисельністю. Дуже велика частина території Румунії вже до грудня 1916 року було окупована. Таким чином, новий союзник Антанти ніяк не зусилля її наступальний потенціал. Своїми військами Румунію підтримала Росія, виділивши армію, яка фактично заново створила румунська фронт, і тим самим спричинивши розширення Східного фронту до Чорного моря.

У результаті війни Румунія отримала Трансільванію і окупувала Бессарабію, яка була у складі Російської імперії. У 1917 році органом державної влади в Бессарабії була проголошена Молдавська Демократична Республіка та визнано приєднання Бессарабії до Румунії.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.