Відновлення союзу Молдавії з Україною (1652)

21 серпня 1652 - 372 років тому

Тиміш Хмельницький

Тиміш Хмельницький

21 серпня 1652 Тимофій, син гетьмана Богдана Хмельницького, одружився з дочкою молдавського правителя Василя Лупула. Це стало приводом для відновлення союзу Молдавії з Україною.

Після Молдавських походів в 1650 р., в 1652 р. і в 1653 р. українського війська на чолі з Богданом Хмельницьким, Василь Лупул, який раніше був прихильником Польщі, став союзником Хмельницького, уклавши українсько-молдавський союз. Шлюб його доньки Розанди (Роксанди) та Тимофія (Тимоша) Хмельницького тільки зміцнив цей союз.

Тимофій (Тиміш) Хмельницький був старшим сином Богдана Хмельницького і саме його знаменитий гетьман вважав своїм спадкоємцем. Але 12 вересня 1653 відбулася облога молдавської фортеці Сучави, в якій Тимофій захищав свого тестя, обороняючи фортецю разом зі своїм козацьким військом. Тимофій Хмельницький був смертельно поранений. 27 грудня 1653 (за іншими даними ця дата 30 грудня) Тиміш Хмельницький був похований в церкві в Суботові.

Після смерті Тимоша, за кілька днів до похорону, Розанда народила двох хлопчиків-близнюків. Розанда з дітьми проживала деякий час в Суботові, і згодом переїхала до маєтку Зіньківський Ключ, який їй подарував Богдан Хмельницький.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.