Помер О. Маковей український письменник, критик, філолог, фольклорист (1925)

21 серпня 1925 - 99 років тому

Осип Маковей

Осип Маковей

1 серпня 1925 помер Осип Маковей. Його тіло було поховано в Заліщиках.

Осип Степанович Маковей є видатним громадсько-культурним діячем кінця 19 початку 20 століття. Він був відомим українським письменником, поетом, публіцистом, літературним критиком, фольклористом, філологом, редактором багатьох періодичних видань, а також досвідченим педагогом, одним із засновників галицької преси, директором духовної семінарії в Заліщиках.

Осип Маковей народився 23 серпня 1867 року в місті Яворові (Львівська область), в простій сільській родині. Закінчивши початкову школу, перейшов на навчання в українську гімназію у місті Львів. Потім навчався у львівському університеті, на філософському факультеті.

Свою літературну діяльність Маковей почав ще в студентські роки. Стали з’являтися його перші вірші, нариси, поеми, новели тощо Після закінчення університету Маковей присвятив себе журналістиці, працюючи співробітником газети «Зоря», а потім головним редактором у газеті «Буковина». Згодом Осипа Маковея запросили на посаду редактора в «Літературно-науковий вісник».

Осип Маковей дуже прагнув отримати науковий ступінь, що привело його до Віденського університету, де він написав наукову роботу. З 1899 року працював викладачем україністики: спочатку в учительській семінарії, а згодом у Чернівецькому університеті. Саме тут Маковей захистив свою докторську дисертацію.

Осип Маковей залишив після себе велику творчу спадщину, різноманітне за мотивами, тем і образів. Він є автором численних видань і творів. У будинку, де проживав Маковей, створено музей.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.