У СРСР був відправлений на орбіту космічний корабель з двома собаками на борту (1960)

19 серпня 1960 - 64 років тому

Білка та Стрілка

Білка та Стрілка

19 серпня 1960 в СРСР на орбіту був відправлений космічний корабель, на борту якого знаходилися дві собаки по кличці Білка і Стрілка.

До цього часу не було жодного космічного апарату, який би повернувся назад на Землю. У початку 1960 року такий корабель був розроблений. Він був оснащений усіма системами життєзабезпечення. Але самий перший запуск такого корабля на орбіту Землі не вдався.

19 серпня 1960 о 15 годині 44 хвилини із космодрому Байконур був запущений другий космічний корабель, з двома собаками-пасажирками на борту Білкою і Стрілкою. Крім собак перебували на кораблі і інші живі істоти.

Такий експеримент мав мету дослідити, який вплив на живі організми має космічне випромінювання. Також цей політ перевірив ефективність різноманітних систем життєзабезпечення: водопостачання, харчування, регенерації та асенізації відходів. Медико-біологічна апаратура, якої був оснащений корабель, протягом всього часу, який тривав політ, фіксувала ті зміни, які відбувалися в організмах Стрілки і Білки.

20 серпня 1960 спусковий апарат з цілими і неушкодженими собаками на борту успішно приземлився. Це був перший у світі випадок, коли живі істоти повернулися на Землю з космосу. Тривалість космічного польоту собак склала більше 25 годин.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.