Депортація етнічних німців з Кримської АРСР до Казахстану (1941)

18 серпня 1941 - 83 років тому

Виселення німців

Виселення німців

У сталінські часи дуже часто застосовували депортацію народів у якості інструменту радянської національної політики. Громадян за національною ознакою насильно переселяли у віддалені райони Радянського Союзу, де потім розміщували в спецпоселеннях.

Після нападу Німеччини на СРСР депортації тривали. Так, 18 серпня 1941 НКВД почав депортацію етнічних німців з Кримської АCСР. Всього з Кримської АРСР було депортовано близько 65 тисяч громадян німецької національності. Були ліквідовані німецькі автономії.

Серед інших депортованих народів німці становили найбільшу національну групу в Казахстані. Дуже важливо розуміти, що означала депортація і для виселених німців, і для всіх інших народів, яких вона торкнулася. Мільйони людей, яким не було пред’явлено конкретних звинувачень, крім безпідставних підозр про шпигунство і діверсантстве, без суду залишали свої будинки, і цілими сім’ями, без речей, іноді в зовсім неможливих умовах були перевезені на чужину, в зовсім непристосовані до життя і праці і іноді суворі кліматичні умови. Часто люди гинули вже при перевезенні, ще частіше в перші роки важкого життя на новому місці. Адміністративно люди не були підпорядковані ні місцевій владі, ні органам, які здійснювали депортацію, тому проблеми, які були пов’язані з лікуванням, харчуванням, проживанням і т. п. депортованим доводилося вирішувати лише власними силами.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.