Зборівська битва (1649)

15 серпня 1649 - 375 років тому

Зборівська битва

Зборівська битва

15 серпня 1649 в ході Зборівської битви козацької армією Богдана Хмельницького під містом Зборовом було розбите польське королівське військо Яна ІІ Казимира.

Зборівську битву 1649 можна назвати однією з головних битв українського козацького війська, яка була проведена на чолі з гетьманом Богданом Хмельницьким у ході Національно-визвольної війни 1648-1657 років.

Козаками були оточені основні сили польського війська в місті Збаражі. Це привело до того, що польське командування було змушене зібрати військо чисельністю в 30 тисяч чоловік, яке на чолі з королем Яном II Казимиром і вирушило з-під Любліна на допомогу війську в Збаражі.

Тим часом Богдан Хмельницький, який заздалегідь вже був проінформований про це настанні, відправився назустріч королівським військам. Хмельницькому вдалося дуже вміло використовувати умови місцевості, що надало йому можливість напасти на військо поляків саме тоді, коли вони переправлялися через річку Стрипа близько Зборова. Вранці, 15 серпня 1649 року, польське військо було атаковане з двох сторін: козацької армією і татарами. Воно зазнало великих втрат і було змушене отаборитися. Але вже наступного дня козакам вдалося прорватися в табір поляків. Яну II Казимиру погрожував полон і повний розгром. Але кримський хан Іслам-Гірей III дав угоду на сепаратні переговори, чим врятував польське військо. Він припинив бойові дії, і вимагав того ж від Хмельницького. В іншому випадку він погрожував виступити проти України на боці Польщі. Таким чином, Богдан Хмельницький змушений був погодився на ці умови, після чого бойові дії було повністю закінчені.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.