Прийняття декларації про право на державний суверенітет країн, утворених на території колишньої Російської імперії (1919)

14 серпня 1919 - 105 років тому

Українська партія соціалістів-революціонерів

Українська партія соціалістів-революціонерів

Влітку, 14 серпня 1919 року, в місті Люцерні, Швейцарії, на третій Міжнародній соціал-демократичної конференції, конгресом Соціалістичного інтернаціоналу була прийнята декларація про право на державний суверенітет країн, які були утворені на території колишньої Російської імперії: Грузії, Вірменії, Латвії, Естонії , України, Литви та Північного Кавказу. У конгресі українську соціал-демократичну робітничу партію (скорочено УСДРП) представляли П. Дідушок і Б. Матюшенко. Від української партії соціалістів-революціонерів виступали Д. Ісаєвич і М. Грушевський.

Завдяки ініціативі українських делегатів, політичної комісією Люцернського конференції було розглянуто цілу низку проектів резолюцій щодо визнання територіальної цілісності і незалежності України міжнародним соціалістичним рухом.

Спеціальною постановою щодо прав на самовизначення народів колишньої Російської імперії проголошувалася підтримка незалежності України і відзначався глибоко народний і демократичний характер Української революції. Також у окремій постанові міжнародної соціалістичної конференції була опротестована окупаційна політика польського уряду у Східній Галичині.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.