Пленум Верховного суду УРСР реабілітував засуджених у справі Спілки визволення України (1989)

11 серпня 1989 - 35 років тому

Члени Спілки визволення України

Члени Спілки визволення України

11 серпня 1989 постановою Пленуму Верховного суду УРСР були реабілітовані всі засуджені у справі Спілки визволення України (скорочено СВУ). Пленум Верховного суду УРСР, розглядаючи справу, не знайшов у вчинках членів СВУ складу злочину. Таку постанову Пленуму в подальші роки дозволило реабілітувати тисячі українських громадян, які були безвинно репресовані. Все це сталося завдяки протесту до Пленуму Верховного суду УРСР від 15 червня 1989 р., попереднім матеріалами перевірки, які були проведені КДБ і Прокуратурою УРСР.

У 1930 році з 9 березня по 19 квітня в місті Харкові над членами СВУ проходив судовий процес, під час якого були репресовані 474 людини. З них до різних термінів ув’язнення були засуджені 192 особи, умовно засуджені 3, звільнені від покарання 124 особи, найвища міра покарання була призначена 15 і 87 осіб було вислано за межі держави України.

Процес над Спілкою визволення України мав політична грунт. Його метою було переслідування начебто потенційної націоналістичної політичної опозиції та інших міфічних політичних угруповань, а також усуглубленіе ворожнечі між прихильниками українізації. Процес у справі СВУ був спрямований на розгром українського культурного процесу.

Все по темі:

Роздрукувати


Сьогоднішні свята

© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.