РКП (б) наказало утримувати Київ і Одесу до останньої краплі крові (1919)

9 серпня 1919 - 105 років тому

Дивізія армії УНР

Дивізія армії УНР

Влітку, 9 серпня 1919 року, Керівництво РКП (б) віддало наказ Троцькому утримувати Одесу та Київ до останньої краплі крові.

Об’єднаної Українською армією, яка складалася з армії УНР та УГА (Української Галицької армії) вже 12 серпня 1919 було розпочато наступ в напрямку на Одесу та Київ. Керівництво об’єднаної Українською армією здійснювалося Штабом головного отамана. Штаб очолив генерал Н. Юнаков і генерал-квартирмейстер В. Курманович.

Командуванням Української Галицької армії було запропоновано йти спочатку походом на Одесу і вже потім рухатися на Київ. Але цей план, який був найбільш раціональним, був відхилений, тому що командування армії УНР вважало, що спочатку треба заволодіти містом Київ. Тоді був прийнятий рішення-компроміс: одночасно піти і на Київ, і на Одесу.

Однак, як виявилося вже після, таке рішення про одночасне наступі на обидва міста було помилковим і невдалим. Розосереджуючи свої сили і на Київ, і на Одесу, об’єднана Українська армія не змогла закріпитися ні в одному з міст. Українська армія була витіснена як з Києва, так і з Одеси. І хоча об’єднана Українська армія змогла подолати опір російських більшовицьких формувань, але зустрівшись з білогвардійцями, добровольчої армією генерала А. Денікіна (денікінцями), що не наважилася піти на відкритий конфлікт.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.