Скасування кріпосного права на Буковині (1848)

9 серпня 1848 - 176 років тому

Фортечні селяни

Фортечні селяни

9 серпня 1848 на Буковині було скасовано кріпосне право.

Цій події передувала революція, яка сталася в Галичині в 1848 році. Метою цієї революції було проведення демократичних реформ і скасування кріпосного права.

Найбільш широкий розмах у національно-визвольному русі революційні події набули в Східній Галичині. Уряд монархії Габсбургів бачило рішучий настрій, який був серед народних мас, тому він був змушений піти на остаточну ліквідацію панщини. Для цього 16 квітня 1848 був підписаний патент, за яким скасування кріпосного права відбулася на галицьких землях на 5 місяців раніше, ніж в інших частинах імперії. Основа реформи полягала у викупі селянських земель державою, і цей викуп селяни повинні були відшкодовувати починаючи з 1858 року, протягом 40 років. Поміщики відтепер були звільнені від усіх обов’язків, які раніше були пов’язані з селянами.

Результатом реформи у Східній Галичині стала поява близько 375 тисяч вільних господарств, які належали селянам. Однак, реформи не був впорядкований питання стосовно права володіння випасами і лісами. Це викликало величезну кількість судових процесів, викликаючи руйнування селянських господарств.

Втрати пасовищ, лісів, та ще й зобов’язання про виплату викупних платежів тяжким вантажем лягли на плечі селянської бідноти Західної України. Але все одно, незважаючи на недоліки скасування кріпацтва, воно стало знаменною подією для українських селян. Нарешті вони стали господарями своїх земель.

Поширюючись землями Галичини, скасування панщини дійшла і до Буковини. Правда, тут це сталося значно пізніше, ніж на Галичині. Однак, скасування кріпосного права принесла позитивні зміни в життя селян і відкрила шлях до буржуазному розвитку.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.