СРСР оголосив війну Японії (1945)

8 серпня 1945 - 79 років тому

Військові дії на кордоні СРСР і Японії

Військові дії на кордоні СРСР і Японії

8 серпня 1945 уряд Союзу Радянських Соціалістичних Республік оголосило війну Японії, розірвало Японсько-Радянський пакт про нейтралітет і початок введення військ в Маньчжурію.

Японія була останнім союзником Німеччини, вона допомагала їй у веденні війни проти СРСР. До того ж, вона воювала з країнами-союзниками СРСР, США і Англією.

Вже наступного дня, 9 серпня, радянські війська почали наступ на Японію. Квантунская армія (армія японців), чисельністю в 1,1 мільйонів чоловік, була зосереджена в Маньчжурії, на Курильських островах, в Кореї і на Сахаліні. Радянською армією (1-м, 2-м Далекосхідним, Забайкальським, Тихоокеанським фронтами і Червонопрапорної Амурської флотилією) і монгольськими з’єднаннями і частинами народно-революційної армії Квантунская армія була розгромлена всього за два тижні. Сама ж кампанія проти Японії протривала 24 дні. Радянські війська зазнали втрат, які склали 12 тисяч людей, японські 84 тисячі.

Вже 2 вересня 1945, в 9 годин і 2 хвилини за токійським часом було підписано акт, в якому йшлося про беззастережну капітуляцію Японії. Це трапилося на борту американського лінкора «Міссурі» в Токійській бухті. Нарешті, підійшла до кінця найжорстокіша і найбільша війна в історії людства.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.