Створено легіон Українських січових стрільців (1914)

6 серпня 1914 - 110 років тому

Січові Стрільці

Січові Стрільці

6 серпня 1914 в Австро-Угорщині було створено легіон Українських січових стрільців (скорочено УСС, усуси).

Українські січові стрільці були єдиним українським національним формуванням у складі австро-угорської армії, сформованим з добровольців, які відгукнулися на заклик про створення Легіону під прапорами Українських Січових Стрільців добровільного військового підрозділу, проголошений Головним Українською Радою 6 серпня 1914. УСС були під керівництвом Української Бойової Управи (Убу).

Після проголошення маніфесту Головної Української Ради, молоді люди і чоловіки старшого віку масово почали записуватися в Українські Січові Стрільці. Після цього Українська Бойова Управа формувала легіон УСС.

Важко переоцінити значення УСС в історії створення армії нашої держави, адже легіон був дійсно унікальним. Він був, по суті, єдиною українською військовою частиною тих часів як у військах Російської імперії, так і у військах Австро-угорської імперії. Крім того, Українські січові стрільці не тільки воювали, а й проводили просвітницьку роботу з населенням України і захищали його від свавілля влади. Можна сказати, що УСС своєю появою ознаменували не лише створення нашої, української армії, а й відновлення боротьби за нашу державу.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.