Нестор Махно оголосив про створення Революційно-повстанської армії України (1919)

5 серпня 1919 - 105 років тому

Махновці

Махновці

Влітку, 5 серпня 1919 року, керівником селянського повстанського руху Нестором Івановичем Махно був виданий указ, яким оголошувалося про створення повстанської армії (Революційно-повстанської армії України). У Революційно-повстанську армію України наказувалося вступати всім бажаючим. Повстанців називали «махновцями».

Метою створення революційної повстанської армії була боротьба за визволення трудящих нашої держави України від поневолення і повне розкріпачення їх праці.

За своєю структурою повстанська армія складалася з чотирьох корпусів. Кожен такий корпус подразделялся, у свою чергу, на батальйони, полки, сотні, роти, піввзводу і взводи. Керував армією військово-революційний рада, якому підпорядковувався і сам Нестор Махно. Також вів свою роботу штаб армії.

Революційно-повстанська армія була надзвичайно мобільною і могла подолати до 100 верст за одну добу. Чисельність армії також дуже швидко росла, і досить скоро вже в ній налічувалося близько 100 тисяч осіб. Таким чином, махновський рух дуже швидко набуло селянський характер.

Зі свого революційної повстанської армією Нестор Махно проводив боротьбу проти німецької та австро-угорської окупаційної армій, білогвардійців, Директорії, Гетьманату, окупаційних військ Радянської Росії.

Все по темі: ,

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.