Заснований Союз визволення України у Львові (1914)

4 серпня 1914 - 110 років тому

Засновники СОУ (В. Дорошенко, Д. Донцов, А. Жук, Г. Меленевський, О. Скоропис-Йолтуховський, Г. Залізняк)

Засновники СОУ (В. Дорошенко, Д. Донцов, А. Жук, Г. Меленевський, О. Скоропис-Йолтуховський, Г. Залізняк)

Влітку, 4 серпня 1914 року, в місті Львові було засновано Союз визволення України (скорочено СОУ). Головною метою цієї організації було проголошення соборності та самостійності України та сприяння поразці Російської Імперії заради відродження незалежності Української держави. Переважно СОУ був створений політичними емігрантами з Наддніпрянської України. Главою СОУ був член УСДРП Дмитро Донцов.

Союзом була розгорнута широка інформаційна робота, метою якої було ознайомлення європейської громадськості з історією і сучасним становищем нашої держави України. СОУ видавав французькою, німецькою та українською мовою праці Ф. Вовка, В. Антоновича, М. Костомарова, «Історію України» М. Грушевського, «Кобзар» Т. Шевченка, періодичні інформаційні вісники та ін

Завдяки роботі організації, все частіше на сторінках італійських, румунських, болгарських, шведських, турецьких, австрійських, угорських і німецьких газет з’являлися статті, присвячені українській проблематиці. Активістами Союзу визволення України проводилися лекції перед великими аудиторіями країн Європи, які були присвячені розгляду українських питань.

Також робота СВУ сприяла поліпшенню матеріального стану військовополонених, утворення в концтаборах бібліотек, шкіл грамотності, церков, читалень, кооперативних магазинів, оркестрів, хорів, курсів української літератури та історії України. У кожному таборі завдяки Союзу видавалися українські газети. Все це робилося для плекання української свідомості тих, хто перебував у таборах.

На українських землях, які були окуповані Німеччиною та Австро-Угорщиною, Союзом проводилася робота з формування з українців органів місцевої влади.

Ліквідований Союз визволення України формально був 1 липня 1918.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.