Ліквідація запорізького козацтва

3 серпня 1775 - 249 років тому

Запорізька Січ

Запорізька Січ

Влітку, 3 серпня 1775 (за іншими даними 14 серпня 1775), імператрицею Катериною ІІ було видано царський маніфест, який офіційно ліквідував запорізьке козацтво.

Природно, що демократичні і незалежні порядки запорожців, в яких не було місця крепостничеству, ніяк не вписувалися в систему абсолютистського феодально-кріпосницького управління державою Катерини ІІ, поєтому своїм маніфестом їй хотілося назавжди позбутися від Запорізької Січі, яка, на думку імператриці, не мала права на існування.

Ще за два місяці до оголошення маніфесту Катерини ІІ, на Запорізьку Січ напали чисельні війська російської армії під керівництвом генерала Текелі, угорця за походженням. Метою у них було одне зруйнувати і знищити все навколо, аби залишити запорожців можливості нормального існування. Генералом Текелі обманом були захоплені в полон всі запорізькі старшини. Частина з них відправили на заслання. Що стосується рядових запорожців, то їм дозволили або записатися в селянство, або служити в козацьких полках. Згідно маніфесту, відтепер назву «запорізький козак» було під забороною, а саму територію Запорізької Січі приєднали до Азовської та Новоросійської губерніях.

Все по темі:

Роздрукувати


© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.