Радянські партизани почали «рейкову війну» в тилу німецької окупації (1943)

3 серпня 1943 - 81 років тому

Рейкова війна радянських партизанів в 1943 р.

Рейкова війна радянських партизанів в 1943 р.

Влітку, 3 серпня 1943 року народження, радянськими партизанами була розпочата операція в тилу німецької окупації, що має кодову назву «рейкова війна». Операцію приурочили до наступу в белгородско-харківському напрямі радянських військ. Цю операцію одночасно проводили партизанські формування іБілорусії, а також частково України, Смоленської, Ленінградської, Орловської, Калінінської областей. Операція проходила до 15 вересня і мала вражаючі результати.

У Білорусі залізничний рух паралізувало на термін у 15-30 діб. Ешелони противника, які перевозили війська і бойову техніку, їхали в напрямку Бєлгорода, Орла та Харкова, але майже всі вони не могли дістатися до пункту призначення, застряє по дорозі, бо партизанами були підірвані величезні ділянки залізниці. У таких обставинах фашистських загарбників нерідко осягала доля бути винищеними радянськими партизанами.

Завдяки таким діям майже на 35-40 відсотків була скорочена перевезення противника. Німецькі окупанти зазнали неймовірно великі матеріальні втрати в залізничному устаткуванні і живій силі.

Партизанськими формуваннями здійснювалися рейди по території, окупованій фашистськими військами, які були спрямовані на знищення німецько-фашистських гарнізонів, створення нових партизанських формувань та проведення масової політичної роботи серед населення.

Операція «рейкова війна» значно ускладнила перегрупування німецько-фашистських військ в період битв на Курській дузі.

Все по темі:

Роздрукувати



© 2009-2024 day.calendar.org.ua - це повний календар свят, подій, іменин, народних прикмет на кожен день. Друкована версія.